Weird Webzine Fantastik och verklighet

Innehåll i nr 1/2021

 

• ORD PÅ VÄGEN. Ledare av Rickard Berghorn
• H.P. LOVECRAFT I PULP-NOIR MED EN ODÖDLIG FEMME FATALE. Om serieromanen Fatale av Sean Phillips och Ed Brubaker. Av Michael Schirén
• EDGAR ALLAN POE SOM DETEKTIV OCH MORDOFFER. En romantrilogi av Karen Lee Street, som intervjuas här. Av Tatiana Fajardo
• MED EGEN HAND OCH PENNA. En spöklik, ständigt tyst man följer H.P. Lovecraft genom livet. Novell av S.T. Joshi
• ELOHIM – GUD OCH DEN URSPRUNGLIGA POLYTEISMEN. Bibelns Gud var ursprungligen överguden i en panteon som dyrkades i Kaanans land. Av Robert M. Price
• EN FRÅGA OM TID. Del 1 av 2. En obetydlig man lockas till en hemlig lokal under ett kafé, och får i uppdrag att förändra världshistorien. Novell av Per Olaisen
• FYRVÄKTAREN. Edgar Allan Poes sista novell »The Light-House» visar sig inte vara ofullbordad, utan upptäcks i fullständigt skick – i Sverige. Novell av Rickard Berghorn & Edgar Allan Poe
• BÖDELN OCH NARREN. Serie av Nicolas Krizan

 

 

Ord på vägen:
Utdrag ur ledaren i nr 1/2021

 

Försenat? Ja, numret skulle ha utkommit i januari. Jag gjorde mitt bästa, men planeringen fallerade. Också två böcker skulle absolut bli tryckfärdiga i januari, och det blev de: dels den av Robert M. Price redigerade antologin Lin Carter’s Flashing Swords! #6, dels Christer Holmgrens strålande bidrag till Ripperforskningen Cutting Point: Solving the Jack the Ripper and the Thames Torso Murders, båda utgivna av Timaios Press. Detta plus nya numret av Kontrast skulle antagligen ha kunnat fixas gott och väl, ifall storhelgerna i december inte kommit emellan och splittrat både mig själv och medarbetarna i arbetet.
 
Men erfarenheter är till för att lära sig av. För att undvika liknande missöden kommer Kontrast Magasin hädanefter att utges i mars, juni, september och december – fortfarande 4 nr på vardera 70 sidor per år.
 

*  *  *

 
Den godmodigt konservative Robert M. Price var vän med Linwood Vrooman Carter (1930–1988), mer känd under namnet Lin Carter, antologiredaktör, kritiker och författare av science fiction och fantasy. Vänskapen ledde till att dr Price blev utsedd till att förvalta Lin Carters litterära kvarlåtenskap, vilket han gjort med den äran. Lin Carters namn har hållits vid liv och han räknas alltjämt som en klassiker från 1900-talets guldålder, då den moderna fantastiken formades och stadfästes.
 
I juli förra året återupplivade Bob Price den klassiska antologiserien Lin Carter’s Flashing Swords! med ett sjätte band i serien. Men boken drogs omgående tillbaka av utgivaren Pulp Hero Press. Några av författarna i samlingen hade läst dr Prices inledning och hävdade sig vara ursinniga – eftersom Price där uttryckte väl vald kritik mot feministiska myter och överdrifter. Denna lilla klick författare – de flesta av dem helt okända – lyckades skapa en våldsam hysteri genom att skrika och gorma på sociala medier, där de krävde att deras noveller skulle plockas bort från antologin. Den vettskrämde utgivaren lade sig pladask – han inte bara såg till att novellerna plockades bort, i rena paniken drog han tillbaka hela boken och flydde från projektet. Inga fler delar av Lin Carter’s Flashing Swords! från Pulp Hero Press!
 
Således fick brölaporna på Twitter och Facebook mer uppmärksamhet och ljus på sina egon, än de någonsin skulle ha fått om de lät utgivningen ha sin gilla gång, utan att sabotera den för Pulp Hero Press och de andra författarna i antologin.
 
Därigenom har de dock inte blivit ett uns bättre som författare, och deras opportunistiska hatmångleri (genom att hoppa på det skenande SJW-tåget) får bara till följd att andra, mindre fega utgivare inte längre vill ta i dem med tång. Författare som förpestar och saboterar förlagens utgivning har alltid betraktats som paria, och bör betraktas som paria – även när de härjar, hatar och saboterar under flagg av »feminism» och »jämställdhet». Också Stalin och Hitler var förtjusta i vackra ord.
 
Således innehåller Timaios Press nya utgåva av Flashing Swords! #6 samma inledning av Robert M. Price, bara utökad med ännu mer kritik mot de många bisarra idéer som frodas i feministiska kretsar. Och självklart måste det vara tillåtet att uttrycka kritik mot sådant, exakt lika mycket som vi tillåter kritik av alla andra politiska åsikter.
 
Personer som enfaldigt, hycklande och hatiskt skriker åt andra människor, smutskastar och trakasserar dem bara för att de uttrycker sådan kritik, är inte värda någon intellektuell respekt överhuvudtaget. Doktor Prices inledning är en utmärkt och mycket rolig essä, som dessutom belägger alla utsagor med rikliga referenser till akademiska källor. Därtill begriper alla läsare utan problem att detta är Bob Prices personliga åsikter, och inte de samlade novellförfattarnas åsikter.
 
I namn av normal, sund tolerans valde vi att publicera boken och inledningen. Och den som barnsligt vill hata och skrika ut sin intellektuella omognad, får göra det någon annanstans. Hej då.
 

*  *  *

 
I detta nummer medverkar:
 
Michael Schirén, Robert M. Price, S.T. Joshi och Per Olaisen. De presenteras i ingresserna till sina respektive bidrag.
 
Tatiana Fajardo är litteraturvetare (Master of Letters vid University of Stirling, Skottland) med passion för gotisk litteratur. Hon kombinerar sin forskning med att arbeta som lärare i engelska i Spanien. Följ henne på Twitter @Tatiana19796
 
Nicolas Krizan (redaktionsmedlem) är serietecknare, designer, art director och barnboksförfattare – samt en av Sveriges allra främsta fantastiktecknare. Han har gjort omslag och illustrationer till hundratals böcker i genrerna fantasy, skräck och science fiction.
 
Jan Reimer (redaktionsmedlem) är en av Sveriges allra främsta skräckkonnässörer. I flera decennier har han nu kammat igenom äldre tidningar och tidskrifter på jakt efter översatta och originalpublicerade fantastiknoveller, som han samlar i sin skrift Kring Aftonlampan som utges med 4 nr/år. Kring Aftonlampans hemsida hittas på <www.kringaftonlampan.se>.
 
Noah Löfgren (redaktionsmedlem) översätter och recenserar för Kontrast Magasin. Beskriver sig själv som »en överbegåvad slashas på Östgötaslätten, som är för lat för att ta mig till storstan och förädlas till slacker». Till detta nummer orkade han skriva en recension, som dock levererades för sent. Sällsamma rykten gör gällande att Noah bara är en pseudonym för –
 
Rickard Berghorn (redaktör). Bokutgivare och författare som driver Aleph Bokförlag och Timaios Press.

 

NÄSTA NUMMER

 
... utkommer i juni och innehåller bl.a. en intervju med heavy metal-poeten och den gotiske satirikern Iodine Jupiter, apopå hans senaste drift med det bigotta etablissemanget. Också en intervju med den svenske journalisten Christer Holmgren med anledning av hans internationellt uppmärksammade forskning om Jack the Ripper. Och M.P. Shiel presenteras med en väl utvald novell som inte ingår i den samling med prins Zaleski-noveller som Aleph utger samtidigt.
 
Detta och mycket annat inom fantastik, krim och sällsam lärdomshistoria.
– Rickard Berghorn

 

LÄNKAR ATT KOLLA IN

 
Aleph Bokförlag. Arkham House på svenska.
 
Fantastikbokhandeln. Relativt nyöppnad bokaffär i Uppsala, som förtjänar allt stöd och all uppmärksamhet.
 
Per Olaisen Förlag, Antikvariat & Produktion. Deckare, fantastik och CDM – Tidskrift för kriminalnoveller.
 
Kring Aftonlampan. Jan Reimers sajt för äldre översatt fantastik och hans tidskrift.
 
S.T. Joshi's Blog. Den kände Lovecraft-auktoriteten och experten på fantastik.
 
Tatiana Fajardo. Hennes blogg med akademiska texter kring fantastisk litteratur och film.
 
Sian MacArthur. Hennes hemsida, akademiker och forskare specialiserad på gotik och science fiction.
 
The Art of Travis Louie. Surrealistisk fantastik av konstnären Travis Louie.
 
Arkham House. Det legendariska förlaget.
 
Diabolique Magazine. En skräcktidskrift med klass. Kanske också den bästa?
 
beyond1001movies. Nicolas Krizans blogg med tusentals kortrecensioner av filmer i alla genrer.
 
Monoskrift. Litterär blogg av Mikke Schirén.
 
 
 

SKICKA EN KOMMENTAR!

 

Kontrast Magasin utges av
Aleph Bokförlag.

Allt innehåll © 2021 Kontrast Magasin
och respektive upphovsman. All Rights Reserved.