"Ända sedan Stoker hörde sir William Wilde lägga ut texten om sina egyptiska äventyr, hade han i tankarna en bok om mumier och förbannelser; han lånade intrigen från Wilde, som hade hittat en mumie utanför en grav och fört hem den till Merrion Square", skrev Barbara Belford 1996 i sin biografi över Bram Stoker (1847-1912). Sir William var Oscar Wildes far, och under 1870-talet besökte Bram – då en ung teaterkritiker i Dublin och vän med Oscar och hans storebror – ofta deras hem.
William Wildes mumie har alltid framhållits som Bram Stokers mumie, men för ungefär femton år sedan anmälde sig en annan kandidat via egyptologen dr Joann Fletcher. En mumie som ägs av museet i Hull befanns ha tillhört en sir George Elliot. Denne hade efter några år i Egypten kring 1880 fört hem många antikviteter, däribland en mumie påträffad utanför Luxor som skulle vara en 2700 år gammal "egyptisk prinsessa", och slagit sig ned i Whitby. Till Whitby reste Bram Stoker på sommarferie 1890, och hade logi på samma fina gata (The Royal Crescent) som den där Elliots residens låg.
Har det betydelse vilken mumie Stoker hade i huvudet när han skrev romanen
The Jewel of Seven Stars, som utkom 1903? I någon mån. Det var Elliots mumie som påstods vara av kunglig börd (fast modern teknik har avslöjat att "hon" var en han) . Och klart står att Stoker aldrig glömde Whitby – inte nog med att
Dracula (1897) delvis utspelas där, den romanen lär ha börjat arbetas fram just där, just den sommaren.
The Jewel of Seven Stars har en del gemensamt med mästerverket...
RESTEN AV ARTIKELN KAN LÄSAS I
ALEPH BOKFÖRLAGS SAMLING
STUDIER I SVART
Weird Webzine utges av Aleph Bokförlag.
Följ oss på Twitter och Facebook!